30 χρόνια Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (13 έως 18 Μαΐου 2018)

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του ιδρύματος, διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα, από τις 13 έως τις 18 Μαΐου 2018.

Κυριακή 13/05/2018, 11:00  – 13:00, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – «Το Πανεπιστήμιο ως αρωγός και καταλύτης για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα»

Ημερίδα για τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσει μπάρμπεκιου για τους απόφοιτους με την συμμετοχή μουσικού συγκροτήματος.

Δευτέρα 14/05/2018, 10:00 – 14:00, Αίθουσα “ERGON Showground” event hall – “Φεστιβάλ γνώσης”

Συνάντηση, συνέργεια και δημιουργική αλληλεπίδραση ερευνητικών Εργαστηρίων του Π.Θ και πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων.

Δευτέρα 14/05/2018, 18:00 – 19:00, Περιβάλλον Χώρος έμπροσθεν του “ERGON Showground” event hall – Παραδοσιακοί χοροί

Εκδήλωση με την ομάδα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Γραφείου Φυσικής Αγωγής του Π.Θ με τη συνοδεία τοπικής παραδοσιακής ορχήστρας.

Δευτέρα 14/05/2018, 19:30 – 21:00, Αίθουσα “ERGON Showground” event hall –  Υποτροφίες Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου

Απονομή υποτροφιών “Ζαχαρία Σακκή”  σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και παρουσίαση του βιβλίου της Βεατρίκης  Μαγρίζου, “Με τα φτερά της ψυχής”

Τρίτη 15/5/18, 09:00-13:00, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – “Εκπαιδευτική Ρομποτική και προγραμματισμός για παιδιά”

«Παίζοντας με μια “χούφτα τουβλάκια”, μερικά γρανάζια, τρία καλώδια, μια λούπα κι έναν αισθητήρα … TALOS, Εκπαιδευτική Ρομποτική και προγραμματισμός για παιδιά”

Η oμάδα TALOS ed-UTH-robotix (Δημιουργικά εργαστήρια ρομποτικής, προγραμματισμού και πρωτότυπης δημιουργίας για παιδιά), στα πλαίσια των δράσεων που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα διοργανώσει επιτόπια βιωματικά εργαστήρια για 100 μαθητές διαφόρων ηλικιών. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων εμψυχωτών κι εκπαιδευτών της ομάδας TALOS, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε αυτοτελή project κατασκευής και προγραμματισμού των δημιουργιών τους, θα έρθουν σε επαφή με τη χρησιμότητα των αυτοματισμών και των σύγχρονων τεχνολογιών στη καθημερινότητα, θα πειραματιστούν με παιχνίδια “νέας γενιάς” και περιβάλλοντα οπτικού προγραμματισμού και θα εκτιμήσουν την αξία της γόνιμης συνεργασίας.

Τρίτη 15/5/18, 19:30 – 21:00, Αίθουσα “ERGON Showground” event hall – ‘Η αγάπη μπορεί…’ ‘Πτώση-Στήριξη-Ανάταση…επί στήθους’

Μήνυμα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Θεματικά χορευτικά δρώμενα από φοιτητές του ΤΕΦΑΑ της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Τετάρτη 16/05/2018, 10:00 – 13:00, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – “Ας ξαναγνωριστούμε με τις Φυσικές Επιστήμες – Πειράματα με απλά υλικά για μικρούς και μεγάλους”

Όλοι και όλες θυμόμαστε τους εαυτούς μας στο σχολείο να προσπαθούμε με κόπο και προσπάθεια να αποστηθίσουμε μαθηματικούς τύπους, φυσικούς νόμους και κανόνες στα μαθήματα Φυσικών Επιστημών, καλλιεργώντας μ’ αυτό τον τρόπο έναν φόβο για τις Φυσικές Επιστήμες.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του μαθήματος «Έννοιες των Φυσικών Επιστημών και η Διδακτική τους» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Βασιλεία Χρηστίδου, έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών που προσπαθεί όχι μόνο να αναστρέψει αυτό τον φόβο, αλλά να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον και την αγάπη μικρών και μεγάλων για τις Φυσικές Επιστήμες.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια από την ίδρυση των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διδάσκουσες/οντες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης θα βρίσκονται την Τετάρτη 16 Μαΐου μεταξύ 10.00-13.00 στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα (αίθουσα Ergon) για να συμβάλουν στη δημιουργική συνάντηση των Φυσικών Επιστημών με μικρούς και μεγάλους.

Στα αυτοσχέδια εργαστήρια που θα στηθούν, μικρά και μεγαλύτερα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με απλά υλικά (όπως λεμόνια, κούτσουρα, μάλλινα κασκόλ, κ.ά.), να παρατηρήσουν και να υλοποιήσουν πειράματα, να ερμηνεύσουν φυσικά φαινόμενα, να αλληλεπιδράσουν με άλλα παιδιά, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και εννοείται να διασκεδάσουν.

Πέμπτη 17/05/2018, 10:00 – 11:00 Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων -«Ξεπουπουλού», αφηγήσεις για παιδιά, με την Εύη Γεροκώστα

«Ξεπουπουλού!». Ιστορίες από τη λογοτεχνία, με μυρωδιά άνοιξης, για σύννεφα, ανέμους και φτερά που πετούν ελεύθερα κι όλα τ’ αλλάζουν.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Π.Θ., το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης(ΠΟΦΑ), διοργανώνουν πρωινό αφηγήσεων με την Εύη Γεροκώστα. Η εκδήλωση, διάρκειας μιας ώρας, αφορά σε παιδιά από 6 χρονών και πάνω και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαίου στις 10 το πρωί στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα.

Θα ακουστούν ιστορίες και ποιήματα των συγγραφέων: Δημήτρη Αγγελή, Ανιές ντε Λεστράντ, Καρλ Νοράκ, Μαρκ Σολάλ, Τασούλας Τσιλιμένη, Ναζίμ Χικμέτ, Θέτης Χοετιάτη, ρρίκου Χόφμαν, Εύης Γεροκώστα.

Η Εύη Γεροκώστα σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου. Εργάστηκε σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου, ενώ από το 2004 ήταν υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Παράλληλα μεταφράζει λογοτεχνία από τα γαλλικά. Ασχολείται επίσης με το θέατρο και το τραγούδι. Από το 2003 αφηγείται επαγγελματικά σε σχολεία, μουσικές σκηνές, βιβλιοθήκες, φεστιβάλ κ.α., για μικρούς και μεγάλους, ιστορίες από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου που άκουσε, διάβασε, έγραψε ή μετέφρασε, κυρίως όμως ιστορίες που τη “διάλεξαν”. Το βιβλίο της “Αστέρια στον πάτο της λίμνης” τιμήθηκε με το βραβείο “Πηνελόπη Μαξίμου” του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Πέμπτη 17/05/2018, 09:00 – 13:00 Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα – Πάρκο Ζάχου – ‘Τα βέλη του Βόλου’: Γνωριμία με τον «Άλλο» Βόλο μέσα από ένα ‘κυνήγι θησαυρού’

Οι περισσότεροι μαθητές των σχολείων της Μαγνησίας γνωρίζουν και μάλλον έχουν επισκεφτεί τον Άνω Βόλο, όμως πόσοι από αυτούς ξέρουν τον «Άλλο» Βόλο; Τον Βόλο των μεταναστών και των προσφύγων, των ατόμων με αναπηρία,  των αστέγων, τον  Βόλο των μειονοτήτων;  Ο «Άλλος» Βόλος δεν είναι ορατός από τις πολυθρόνες των καταστημάτων της προκυμαίας ούτε τον προσεγγίζει η συχνή λεωφορειακή γραμμή νούμερο τέσσερα. Όμως ο «Άλλος»  Βόλος είναι εδώ, δίπλα μας, συμμετέχει στη ζωή της πόλης, αναζητά τρόπους επικοινωνίας, διεκδικεί, αγωνιά και αγωνίζεται.

‘Τα βέλη του Βόλου’ είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι θησαυρού με σκοπό τη γνωριμία μαθητών Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού με πολιτισμικές και άλλες μειονότητες που ζουν στον Βόλο. Οργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Σχεδιασμός, οργάνωση και αξιολόγηση διαπολιτισμικών δράσεων» (διδάσκων Κώστας Μάγος) του 8ου εξαμήνου του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17/5/2018, 09.00 – 13.00  στον χώρο του Μουσείου Τσαλαπάτα με εμψυχωτές τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που έχουν επιλέξει το παραπάνω μάθημα.

Παρασκευή 18/5/2018,  20:00, Αίθουσα “ERGON Showground” event hall –  Βράβευση και αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του διεθνώς διακεκριμένου Βολιώτη μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Κορωνίδα των εκδηλώσεων αποτελεί η βράβευση και αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του διεθνώς διακεκριμένου Βολιώτη μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Η εκδήλωση προς τιμήν του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00 στο Βόλο, στην αίθουσα “ERGON”event hall του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα, σε ζωντανή και αμφίδρομη σύνδεση με την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, όπου θα βρίσκονται ο κ. Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Πρύτανης του Π.Θ. Καθηγητής Γεώργιος Πετράκος.
Ο Πρύτανης του πανεπιστημίου θα μεταβεί στο Παρίσι, ώστε, την ημέρα και ώρα διεξαγωγής της εκδήλωσης στο Βόλο, να απονείμει στον κ. Παπαθανασίου το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να του επιδώσει τα διάσημα της αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής.
Η τελετή στο Βόλο θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα-αφιέρωμα στο έργο του τιμώμενου- από τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει η υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων κ. Μαρία Θωίδου, μέλος ΕΕΠ του Π.Θ.
Το πρόγραμμα μουσικής εκδήλωσης που θα γίνει προς τιμή του διάσημου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου στο πλαίσιο της αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι ένα μουσικό ψηφιδωτό που θα διαρκέσει 20 λεπτά και θα αποτελείται από ενορχηστρωτικές προσεγγίσεις έργων του συνθέτη, συνδυασμένα με βιντεοσκοπήσεις, video art, φωνητικούς και οργανικούς αυτοσχεδιασμούς, καθώς και γνώριμα ακούσματα από την ελληνική έντεχνη και παραδοσιακή μουσική.
Πρόκειται για μια μουσική εκδήλωση των Μουσικών Συνόλων του Π.Θ, στην οποία θα φιλοξενηθούν η Θεατρική Ομάδα του Π.Θ.(υπεύθυνη Μαρία Καραζάνου), καθώς και μέλη της Χορωδίας του Π.Θ. (υπεύθυνος Νίκος Χιώτογλου).
Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Μ.Σ. με άλλους φορείς της πόλης και με αφορμή το εξαιρετικό αυτό γεγονός, θα υπάρξει σύμπραξη με το Μουσικό Σχολείο του Βόλου (διευθύντρια Αρετή Τζανετοπούλου) με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νεανικών Χρωμάτων (διεύθυνση Κωνσταντίνος Γράβος) και της χορωδίας ομοίων φωνών (διδασκαλία χορωδίας Ρωξάνη Γιαρέντη).
Υπολογίζεται ότι η εκδήλωση θα φιλοξενήσει στη σκηνή πάνω από 100 νέους και εφήβους.
Μαζί με τις ομάδες των φοιτητών και των μαθητών, στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τέσσερις από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς : Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, στην κιθάρα και ενορχήστρωση, ο Θόδωρος Κοτεπάνος στην ενορχήστρωση, ο Αντώνης Ανισέγκος στο πιάνο και τους ηλεκτρονικούς ήχους καθώς και στη διεύθυνση αυτοσχεδιασμών με ορχήστρα και φωνητικά σύνολα και ο Κώστας Αναστασιάδης στα τύμπανα.
Ο Αντρέας Καραουλάνης, στενός συνεργάτης του πιανίστα και συνθέτη Αντώνη Ανισέγκου, θα έρθει μαζί του από το Βερολίνο, για να υποστηρίξει τη μουσική πρωτοβουλία με video art.
Η σύνθεση του μουσικού προγράμματος με εμβόλιμα 4 κομμάτια του Βαγγέλη Παπαθανασίου, η εμψύχωση όλων των ομάδων που θα συμμετέχουν και η φωνητική διδασκαλία είναι της Μαρίας Θωίδου, υπεύθυνης των Μουσικών Συνόλων του Π.Θ, μέλος ΕΕΠ, σε συνεργασία με τους καλλιτεχνικούς υπεύθυνους των αντίστοιχων ομάδων και των καλεσμένων μουσικών.
Η ξεχωριστή αυτή μουσική συνάντηση με νέους διαφορετικών ηλικιών και δυνατοτήτων, μαζί με τη συνύπαρξη καταξιωμένων μουσικών, πρόκειται να προσφέρει στο κοινό και κυρίως στον τιμώμενο συνθέτη από την Αγριά Βόλου, Βαγγέλη Παπαθανασίου, ένα ζωντανό συλλογικό δημιούργημα, αφιερωμένο στην αθωότητα και το δυναμισμό του έργου του, χαρακτηριστικά και τα δύο της πνευματικής του νεότητας.

ΠΑΡΟΧΕΣ

Οι κήποι, ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης και οι υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων («Αλώνια», Πλατεία Κεράμου κ.α.) αποτελούν μερικές ακόμα υπηρεσίες του Πολυχώρου Τσαλαπάτα που συμπληρώνουν το πάζλ ενός πανέμορφου χώρου που προσφέρει ψυχαγωγία και διασκέδαση, μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες, σε επισκέπτες όλων των ηλικιών! Τέλος στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα θα βρείτε ΑΤΜ της Τρ. Πειραιώς.

Προκειμένου να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας καθώς και για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας χρησιμοποιούμε cookies (απολύτως απαραίτητα cookies, στατιστικά και cookies διαφήμισης). Η χρήση των απολύτως απαραίτητων cookies είναι αυτόματη σύμφωνα με την Πολιτική Cookies μας, ενώ τα λοιπά cookies είναι εξ ορισμού απενεργοποιημένα. Αν θέλετε να τα ενεργοποιήσετε και για να μάθετε περισσότερα για τη χρήση των cookies, μπορείτε να επιλέξετε το πεδίο "Ρυθμίσεις Cookies".

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις Cookies

Η χρήση των απολύτως απαραίτητων cookies είναι αυτόματη σύμφωνα με την Πολιτική Cookies μας, ενώ τα λοιπά cookies είναι εξ ορισμού απενεργοποιημένα. Αν θέλετε να τα ενεργοποιήσετε και για να τα ρυθμίσετε μπορείτε να το κάνετε παρακάτω.

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου. Σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Ενεργοποιούνται αυτόματα κατά την επίσκεψή σας στον ιστότοπο.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec
 • wp-settings
 • wordpress_gdpr_first_time
 • wordpress_gdpr_cookies
 • cookielawinfo-checkbox
 • cookie_notice_accepted
 • 1P_JAR
 • ANID
 • APISID
 • CONSENT
 • HSID
 • NID
 • OGP
 • OGPC
 • SAPISID
 • OTZ
 • SEARCH_SAMESITE
 • SID
 • SIDCC
 • SSID
 • __Secure
 • DV

Τα Cookies στατιστικών μας βοηθούν ως ιδιοκτήτες του ιστότοπου να κατανοήσουμε πώς αλληλεπιδρούν οι επισκέπτες με τις σελίδες του ιστότοπου συλλέγοντας πληροφορίες στα Google Analytics.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες